Valitessasi itsellesi sopivaa valokuvaajaa, valitset ennen kaikkea oman näköistä kuvaustyyliä. Sopivan valokuvaajan valikointiin liittyy paljon muutakin, mutta nyt kun mietitään minkälaisen kuvan haluat juuri omalle seinällesi. Minkälainen tyyli puhuttelee, minkälaiset sävyt ja valoisuus ovat kuvassa. Raakavalokuva kamerastani on vasta luonnosteltu ns. maalauksen raamit ja hahmotus, vailla syvyyttä väreissä ja sitä piste i:in päälle olevaa tunnelmaa. Jos pohja on väärä, siihen päälle maalatut väritkin ovat väärät. Pohjakuvan täytyy siis olla vahvasti sitä omaa tyyliä ja sitä mitä jokaiseen kuvaan on haettu.


Oma tapani on jo kuvaushetkellä säätää kameran asetukset vastaamaan jo lähelle haluttua lopputulosta ja tavoite aina käsitellä kuvaa mahdollisimman vähän. Kuitenkaan mikään kuva ei lähde asiakkaalle ilman kuvankäsittelyäni. Se tuo viimeisen silauksen kuvaustyyliini ja väripalettini.


Käytän pääsääntöisesti Lightroomia kuvia ladatessa koneelle sekä tehdessäni varsinaisen käsittelyn ja värisäädöt. Photoshopin lisään kun kuva vaatii enemmän siivoamista esim taustahäiriöistä, epäpuhtauksista tai vaatteiden koirankarvoista. Joskus onnistunut perhekuva pelastetaan yhdistämällä kaksi kuvaa yhdeksi :)

Ennen ja jälkeen

miten kuva syntyi?


Kuvauspäivänä oli äärinmäisen kova auringonvalo, joka ei ole missään nimessä ihanteellinen vaikka kuinka ihana se aurinko onkin! Suora auringon valo luo jyrkät varjot sekä helposti polttaa puhki valoisat kohdat tai tekee ne "ylivärikylläisiksi".


Kuva on otettu Canon EOS R + Sigma 135mm art yhdistelmällä. Asetukset ovat olleet ISO 200, f1,8 ja suljin 1/2000s

Halusin sinnikkäästi pitää aukon isona (f1,8), jotta tausta pehmenee mahdollisimman paljon ja syväterävyysalue on kapea myös etualalta. ISO olisi voinut olla vielä pienempi. Suljin on nopealla pysäyttämässä lapsen tanssimista sekä välttämällä liika valoa kuvassa ja sen palamista puhki.


Oikealla näet Lightroomin perussäädöt, joista olen aloittanut raakakuvan käsittelyn kohti haluttua lopputulosta. Kontrastia alas, varjoja auki ja hieman myös värikylläisyyttä alas etenkin vihreissä. Halusin ympäristön tukevan paremmin mekon ja pipon väriä (senkin takia, että kyseessä oli tuotekuvaukset), joten säädin väriä jo tässä hieman kohti magentaa.


Olen luonut myös maskeja käyttämällä tuonut enemmän valoa sinne mistä aurinko aidosti tulee ja hieman taas tummentanut muualta, jotta valo ohjaa paremmin katsetta kohti lasta.

Sitten ehkä se suurin tekijä mielestäni oman tyylin hakemiseen - VÄRIKOHTAISET SÄÄDÖT!


Monet ilmaiset kuvankäsittelyohjelmat ja puhelimen oma sovellus antaa säätää yleisvaloisuutta, varjoja ja hightlights-alueita, kontrastia ja yleistä värisävyä. Mutta mitä esimerkiksi juuri harrastelijan tai ammattilaisen työkalut antavat mahdollisuuden, ovat värikohtaiset säädöt. Minkälaista punainen on, minkälaista sininen on, kuinka värikylläistä se on ja kuinka kirkasta. Näillä on todella iso merkitys! Kuva muuttuu todella paljon tunnelmaltansa. Esimerkiksi monissa kesäkuvissa liika vihreä häiritsee omaa silmää ja lasken aika paljon vihreän saturaatiota, samalla kuitenkin siirrän vihreää pois keltaisemmasta. Valmista kuvaa kun katsoo, voi huomata selvästi tämän, vihreän kylläisyyttä laskettu ja poistettu suoraa keltaisuutta mitä vihreissä varsissa on raakakuvassa. Nostettu liilan ja magnetan saturaatiota, jotta mekko ja pipon värit eivät huku liikaa muihin.

Viimeisenä, mutta missään nimessä ei vähäisempänä. Säädän AINA varjon värit erikseen ja kuvasta riippuen myös highlightsin. Tällä saadaan paljon aikaan. Jos talvikuvassa lumi on varjossa liian sinistä ja tummaa, varjon väriä muutamalla ja sen kirkkautta saadaan paljon erilaisempi kuva aikaiseksi. Kesäistä hehkua saadaan samalla taktiikalla, säädetään varjoihin hieman keltaista tai oranssia :)


Muita kuvanmuokkauksia henkilökuvissa on esimerkiksi epäpuhtauksien poistoa (arpia tai luomia ei lähtökohtaisesti poisteta, jollei pyydetä), ihosävyjen tasausta, mahdollisesti korostuksia/tummennuksia tilanteen mukaan.

Lapsikuvista poistan esimerkiksi mustelman poskesta, räkää tai naarmuja. Koirankarvat mustassa vaatteessa - ai että mikä työmaa :D


Joskus hyvin pienet muutokset, joita ei edes tajua, että kuvassa on tehty, on juuri sen takia todella tärkeitä harmonisen kokonaisuuden luomiseksi. Esimerkiksi liikennemerkkien poisto kuvasta, takaa kulkeva henkilö ja taustaa häiritsevät asiat

Toivottavasti tämä postaus avasi hieman kuvankäsittelyn taustaa ja mitä taphtuu kuvauksen jälkeen :) Ja hei, jos sait esimerkiksi tästä jotain ideaa ja ajatusta omaan tekemiseen niin todella hienoa! Kerro ihmeessä siitä minullekkin!